Waarom een vertrouwenspersoon?
Kan je je voorstellen dat je bij persoonlijke problemen of vragen liever niet bij je leidinggevende aanklopt? Bij conflicten of problemen met je collega’s of zelfs je leidinggevende, kan de drempel hoog liggen om dit aan te kaarten bij je hiërarchische meerdere. En toch hebben sommige werknemers geen andere optie, met een intimiderend of, erger nog, geen gesprek tot gevolg. Vaak ontstaat er een ongemakkelijk gevoel wanneer je je hart moet luchten bij je leidinggevende.
Wanneer er problemen zijn op het werk (pesterijen, seksuele intimidatie of conflicten), durven werknemers dit niet altijd aan te kaarten. Ze blijven werken met de huidige problemen zonder een gepaste oplossing, met alle problemen van dien: depressies, burn-out, van job veranderen,… Om dit te verminderen en op te lossen, is er een nieuwe functierol ontstaan, een vertrouwenspersoon.
In ons streven naar “always a great job”, is er intern hard gewerkt aan de opleiding van medewerkers. Neem bijvoorbeeld Elke. Management Assistant volgens haar functietitel, manusje-van-alles volgens haar bedrijvigheid. Na 10 jaar dienst kent zij de organisatie en de mensen door en door. De aanspreekbaarheid van haar persoon en de alom geprezen integriteit maken haar dé geknipte vertrouwenspersoon. Informeel nam ze die rol al op, maar dankzij de juiste training en certificatie kan je nu ook officieel bij haar terecht. Maar wat betekent dat nu precies?