Onderhoud bij Fluxys

Dieter Ingelaere is één van onze site coördinatoren te velde. Sinds 2011 werkt hij voor Fluxys als olie in de machine: hij zorgt dat alle werken on site goed verlopen en dat er veilig gewerkt wordt.

Als site coördinator draagt Dieter verantwoordelijkheid op verschillende vlakken. Hij zorgt voor de praktische planning van de werken op de site en maakt toegangsafspraken met de verschillende aannemers. Hij geeft hen toegang, ziet toe op de veiligheid en volgt de technische uitvoering op de voet. Bij Fluxys gebeurt elk werk altijd onder toezicht, daar zorgt Dieter voor.

We bezoeken Dieter op een zonnige woensdagochtend op de Fluxys site in Zandhoven. Dit station ligt op een kruispunt van verschillende routes en zet er onder andere het gas op het publieke gasnet.

Station Zandhoven

Die routes en dat gasnet, dat is een heel verhaal en vele malen complexer dan woorden het kunnen omschrijven. Om gas, of andere moleculen, te transporteren is het van belang om een juiste temperatuur aan te houden. Voor LNG is dat -162°C.

Om dat gas stabiel te houden, gebeurt het dat het vanuit de gastankers, boten met een grote thermos erop, moet worden “uitgeladen” en weer moet worden ingeladen. Dat heet dan “transboarding”. Vanuit de haven van Zeebrugge wordt het gas dan het gasnet opgestuurd, naar onder meer stations zoals deze waar Dieter als siteco werkt.
En van daaruit stroomt het dan door naar andere stations (in de buurlanden bijvoorbeeld) of gaat het het publieke net op om verdeeld te worden naar onder meer particuliere woningen.

Het station in Zandhoven wordt gebruikt voor verschillende doeleinden:

  • Hier wordt het gas opgewarmd om de druk te verlagen zodat het op het publieke net gezet kan worden.
  • Er wordt gas geteld: hoeveel kubieke meter er wordt getransporteerd.
  • Van hieruit vertrekken de leidinginspecties:
    • Met behulp van een piston worden de wanden geïnspecteerd op corrosie en andere schade
    • Door de drukverschillen in de leiding beweegt deze zuiger door de buizen: hij wordt er als het ware doorgeduwd.
  • Zoals in elk ander station staat hier ook een filterinstallatie om onzuiverheden uit het gas te halen.

Dieter’s taak is vooral om heel erg proactief aan de slag te gaan en door risk assessment elke situatie in te schatten. Uiteraard zijn er vaak onverwachte situaties die dan flexibel worden opgelost. Graaf- en grondwerken zijn nu eenmaal niet altijd voorspelbaar.

Deze graafwerken zijn ook redelijk gevaarlijk en delicaat: bronbemaling en een grondzuigmachine zijn onontbeerlijk. Zodra het grondwater stijgt of er is zware regenval, moeten er bijkomende maatregelen genomen worden om de gegraven put niet te laten inkalven.

Dieter staat momenteel in voor het onderhoud van een aantal afsluiters zodat de levensduur van het station kan worden verlengd. Deze afsluiters, bolafsluiters, kunnen doorgaans vanop afstand worden bediend, behalve bij de commissioningfase. Voordat het hele station mag worden bediend vanop afstand, moet dit eerst helemaal in orde zijn.
Het instellen van de afsluiters is dan een manuele handeling die ongeveer een halve dag in beslag neemt. En handeling mag letterlijk genomen worden: met een kleine hefboom wordt de grote afsluiter bediend tot het geheel gesloten is.
Een halve dag pompen, dus.

Ervaring opdoen “on the job”.

Als site co is ervaring erg belangrijk, zeker voor een job als deze. Gelukkig geeft Fluxys wel de mogelijkheid om in de job te groeien, geeft Dieter ons nog mee.

Werken aan gasleidingen is een beangstigend werkje, maar er gebeuren niet meer ongevallen dan elders. De buizen zijn dan ook van een superieure staalkwaliteit met een wanddikte van 12 mm. Die buizen zijn dan bovendien ook nog eens extra bekleed met bepakking om te beschermen.

Daarnaast wordt er alleen gewerkt met gecertificeerde aannemers. De huidige aannemer heeft het raamcontract al 5 keer kunnen verlengen, waardoor er heel vaak dezelfde mensen aan de slag gaan. Op die manier wordt een vertrouwensband gecreëerd wat de samenwerking alleen maar ten goede komt.

Een werf is dan ook een teamaangelegenheid:

  • Het is de taak van de projectleider om het team vorm te geven,
  • en aan de siteco om alles van het team gedaan te krijgen.

 

 

Werken als site coördinator?

Wil je na het lezen van dit artikel ook aan de slag als site co?

Neem dan contact op met Carine en bekijk samen jouw toekomstige carrière!

Over Fluxys Belgium

Fluxys Belgium noteert op Euronext en behoort tot energie-infrastructuurgroep Fluxys met hoofdkantoor in België. Met 900 medewerkers exploiteert het bedrijf 4.000 kilometer pijpleiding, een terminal voor vloeibaar aardgas met een jaarlijkse hervergassingscapaciteit van 9 miljard kubieke meter en een site voor ondergrondse gasopslag.

Als purpose-gedreven bedrijf draagt Fluxys Belgium samen met zijn stakeholders bij tot een betere wereld door een mooie energietoekomst te bouwen. Met de unieke voordelen van zijn infrastructuur en zijn commerciële en technische expertise engageert Fluxys Belgium zich ertoe om waterstof, biomethaan of andere koolstofneutrale energiedragers te vervoeren en ook CO2, waarbij we de afvang en het hergebruik of de opslag ervan ondersteunen.

Carine Joosen
carine@netwerkgroup.com
+32 483 76 60 32

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Toegestane bestandstypen: pdf, doc, docx, Max. bestandsgrootte: 8 MB.
Als je je meest recente CV meestuurt, kunnen we onmiddellijk aan de slag voor je. We zijn blij met cv's in pdf, doc of docx formaat.

Netwerk NV

BE 0860.110.183
TEL +32 3 237 25 37

Desguinlei 22
2018 Antwerpen

Vacatures in België >>

NETWERK TECHNICAL STAFFING BV

NL 852.713.770 B01
TEL +32 483 47 75 83

Wilgenbos 14 - 20
3311 JX Dordrecht

KvK nummer: 57738025

Vacatures in Nederland >>

over netwerk

We zijn steeds op zoek naar de mens in de klant, de sollicitant en de collega. Dit trekt mensen aan met ambitie. Onze professionals zijn nieuwsgierig, trots, behulpzaam en ook een beetje zelfkritisch, vooruitdenkend, vriendelijk, klantgericht en fatsoenlijk.

Altijd meteen op de hoogte?
Schrijf je in op de nieuwsbrief!