Het is een grijze en winderige dinsdagochtend wanneer Jan, Kim en ikzelf aankomen op de Maasvlakte. We hebben afgesproken om onze mensen die bij Technip werken, een bezoekje te brengen. Deze expats komen uit alle hoeken van Europa en blijven vaak voor de hele duur van het project op locatie. Of toch in de buurt. Nederlandse collega Kim regelt alles voor hen: werk, visa, huisvesting. 

Het zijn fijne gesprekken met de mannen en iedereen is blij om Kim en Jan weer te zien. We hebben ook wat tijd kunnen reserveren voor enkele korte interviews. Eentje met Dan en een dubbelinterview met Alin en Farid. 

Dan werkt als precommissioning & commissioning supervisor in een brownfield project waarbij nieuwe aanlegsteigers worden gebouwd. 

Farid en Alin werken allebei als HSE-supervisor op een naburige greenfield site. Zij vertellen in een fijn en dynamisch interview hoe het is om als safety supervisor on site te zijn. 

Balanceren tussen technische ratio en menselijke connectie: Inzichten van onze HSE-supervisors Alin en Farid

In de complexe wereld van de bouw spelen veiligheidstoezichthouders een centrale rol door technisch inzicht te combineren met een genuanceerd begrip van menselijke dynamiek. Dit artikel onderzoekt de inzichten van Farid en Alin, twee HSEsupervisors, wier ervaringen licht werpen op de veelzijdige aard van veiligheidsmanagement in de bouw

Alin & Farid 

Farid, die relatief nieuw is in zijn rol als veiligheidstoezichthouder, brengt een frisse kijk op het vakgebied en benadrukt de leercurve en de dynamische omgeving van de bouwplaats. Alin, een veteraan met meer dan zeventien jaar ervaring, biedt diepgang en deelt de lessen die hij heeft geleerd van verschillende internationale projecten. Samen bieden ze een uitgebreide kijk op de uitdagingen en strategieën op het gebied van veiligheid in de bouw. 

De rol van veiligheidstoezichthouders in de bouw 

Safety supervisors zoals Farid en Alin hebben als taak om de bouwsite zo veilig mogelijk te houden. Zij houden toezicht op de implementatie van veiligheidsprotocollen, voeren risicobeoordelingen uit en zorgen ervoor dat de veiligheidsvoorschriften worden nageleefd. Hun werk is van cruciaal belang om ongelukken te voorkomen en ervoor te zorgen dat alle werkzaamheden zonder incidenten verlopen. 

Technische en menselijke uitdagingen bij veiligheidstoezicht 

Farid en Alin worden regelmatig met serieuze uitdagingen geconfronteerd, van ongunstige weersomstandigheden die van invloed zijn op de tijdlijnen van projecten tot technische storingen zoals hydraulische storingen. (Check de podcast voor details!) Deze voorbeelden benadrukken de onvoorspelbare aard van bouwprojecten en de noodzaak van bedreven probleemoplossende vaardigheden en robuuste veiligheidsmaatregelen. 

 

De sociale dynamiek van veiligheid in de bouw 

Bouwplaatsen zijn smeltkroezen van culturen en talen, wat de communicatie kan bemoeilijken. Farid benadrukt het belang van het sociale aspect van hun werk en merkt op dat “de beste ideeën nutteloos zijn als je ze niet effectief kunt overbrengen”. Dit deel van hun werk vereist niet alleen technische kennis, maar ook empathie, geduld en interpersoonlijke vaardigheden om diverse teams effectief te managen. 

Veiligheidsfilosofie en praktische wijsheid 

Beide supervisors delen een filosofie die strengheid koppelt aan empathie. Alin gebruikt metaforen om dit evenwicht te verwoorden, zoals de noodzaak om beide handen in de was te doen, ter illustratie van de coöperatieve inspanning die nodig is om de veiligheid te handhaven. Deze benadering onderstreept het belang van wederzijds respect en begrip bij het bevorderen van een cultuur waarin veiligheid voorop staat. 

persoonlijke groei en professionele ontwikkeling 

Reflecterend op persoonlijke groei, zijn Farid en Alin het erover eens dat de rol van een veiligheidstoezichthouder net zoveel te maken heeft met persoonlijke ontwikkeling als met professionele verantwoordelijkheid. Ze benadrukken het belang van leren van elke situatie en elk individu, ongeacht hun rol op de bouwplaats. Advies aan hun jongere zelf zou gaan over de waarde van luisteren, leren en feedback constructief toepassen. 

Begrip is alles

Farid en Alin benadrukken dat effectief veiligheidsbeheer in de bouw niet alleen draait om het volgen van regels en voorschriften. Het gaat ook om het begrijpen en managen van mensen, het koesteren van een cultuur van veiligheid en het voortdurend aanpassen aan nieuwe uitdagingen. Hun inzichten onthullen dat de kern van veiligheid in de bouw ligt in de delicate balans tussen het handhaven van strenge normen en het aangaan met het personeel op een manier die hun bijdragen respecteert en waardeert. Deze tweeledige focus op technische precisie en menselijke betrokkenheid zorgt er uiteindelijk voor dat elk teamlid elke dag weer veilig thuiskomt. 

Een Informeel Gesprek met Dan Apostu

We babbelden tijdens ons bezoek ook met Dan Apostu, een van onze scherpe geesten uit Roemenië, die sinds vorig jaar oktober het team versterkt. Dan is de go-to guy als het gaat om de pre-commissioning en commissioning. Hij zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt, van de constructie tot de volledige operationele start. 

Alles volgens plan

Dan zorgt dat onze installaties niet alleen werken, maar ook veilig zijn voor gebruik. Momenteel werkt Dan mee aan een groot project dat de hele site naar een hoger niveau moet tillen. Denk aan de bouw van nieuwe systemen en aanbouw aan bestaande projecten, zoals laadfaciliteiten en waterbehandelingsinstallaties. Ondanks de complexiteit van dit alles, verzekert Dan ons met een klein lachje dat alles zo goed als mogelijk volgens plan verloopt. 

veiligheid voorop

Veiligheid is Dan’s topprioriteit. Zeker op een brownfield site, waar al bestaande installaties in werking zijn, is dat enorm uitdagend. Daarnaast is er, zoals in elk groot project, het cliché van communicatie en teamwork. Maar met Dan’s ervaring en de steun van Netwerk, wordt ook dit varkentje gewassen. 

Netwerk NV

BE 0860.110.183
TEL +32 3 237 25 37

Desguinlei 22
2018 Antwerpen

Vacatures in België >>

NETWERK TECHNICAL STAFFING BV

NL 852.713.770 B01
TEL +32 483 47 75 83

Wilgenbos 14 - 20
3311 JX Dordrecht

KvK nummer: 57738025

Vacatures in Nederland >>

over netwerk

We zijn steeds op zoek naar de mens in de klant, de sollicitant en de collega. Dit trekt mensen aan met ambitie. Onze professionals zijn nieuwsgierig, trots, behulpzaam en ook een beetje zelfkritisch, vooruitdenkend, vriendelijk, klantgericht en fatsoenlijk.

Altijd meteen op de hoogte?
Schrijf je in op de nieuwsbrief!