Kelvin, Celsius of Fahrenheit. Wat is het verschil tussen deze 3 temperatuurschalen?

Om de temperatuur te meten zijn er verschillende temperatuurschalen. Wat is het verschil tussen Kelvin, Celsius en Fahrenheit?  


De schaal van Kelvin is een afgeleide van de schaal van Celsius, met het nulpunt als verschil. Kelvin is de temperatuur ten opzichte van het absolute nulpunt.

In de industrie, met name piping, wordt er meestal verwezen naar absolute temperatuur, omdat dit altijd absoluut is. Temperatuur in Celsius is gebaseerd op het smeltpunt van ijs (0°C) en het kookpunt van water( 100°C) maar is daarnaast ook erg afhankelijk van de atmosferische druk. Wanneer de luchtdruk hoger is, zal water koken bij een hogere temperatuur, bij een lagere luchtdruk zal water sneller koken. In het geval van Kelvin is dit niet het geval. Het absolute nulpunt, is 0 kelvin (0 K). In de Celsiusschaal is datzelfde punt -273,15 °C.

De temperatuurschaal van Fahrenheit is geen officieel gestandaardiseerde maat en wordt nog maar in een paar landen gebruikt, waaronder de Verenigde Staten van Amerika.

In 1742 presenteerde Anders Celsius zijn temperatuurschaal. Celsius ging uit van twee referentiepunten:

  • Het eerste punt, de temperatuur waarbij water bevriest, is 0 °C.
  • Het tweede punt, de temperatuur waarbij water kookt, is 100 °C.


Tegenwoordig is de schaal van Celsius officieel vervangen door de temperatuurschaal van Kelvin, maar mag nog wel toegepast worden in het dagelijks gebruik.

 

Deze interessante vraag komt voor in de opleiding piping. Benieuwd naar meer over de industriële pijpleiding systemen? Neem hier een kijkje.

Opleiding Industriële pijpleiding systemen

 

 

Benieuwd naar meer? Volg ons op social media om op de hoogte te blijven van al het nieuws

 

Facebook            Instagram                LinkedIn

Netwerk NV

BE 0860.110.183
TEL +32 3 237 25 37

Desguinlei 22
2018 Antwerpen

Vacatures in België >>

NETWERK TECHNICAL STAFFING BV

NL 852.713.770 B01
TEL +32 483 47 75 83

Wilgenbos 14 - 20
3311 JX Dordrecht

KvK nummer: 57738025

Vacatures in Nederland >>

over netwerk

We zijn steeds op zoek naar de mens in de klant, de sollicitant en de collega. Dit trekt mensen aan met ambitie. Onze professionals zijn nieuwsgierig, trots, behulpzaam en ook een beetje zelfkritisch, vooruitdenkend, vriendelijk, klantgericht en fatsoenlijk.

Altijd meteen op de hoogte?
Schrijf je in op de nieuwsbrief!