Van Fileleed naar Fietsvrijheid: Deze Vier Werknemers Stappen Over op Twee Wielen

De dagelijkse autorit naar het werk kan net zo voorspelbaar zijn als een klok: files, frustratie en een gevoel van tijdverspilling. Maar wat als er een manier was om deze dagelijkse sleur om te zetten in iets inspirerends? Walter, An, Billy en Curt, vier collega’s met verschillende achtergronden, ruilen geregeld de file voor fietsen. Ze delen niet alleen het asfalt maar ook hun levensveranderende ervaringen.

Uit enquête van de FOD Mobiliteit blijkt dat vorig jaar 32% van de Belgische werknemers de fiets gebruikt voor woon-werkverkeer. Ook elektrisch fietsen wordt steeds populairder met het aantal gebruikers dat steeg naar 28% vorig jaar.

Walter: Fietsen als Medicijn

Walter zat ooit in dezelfde file als jij. Maar op een dag besloot hij het anders te doen. “Toen ik begon met fietsen om de files te omzeilen, merkte ik al snel dat het niet alleen goed was voor mijn tijdsmanagement, maar ook voor mijn hart,” legt hij uit. De fiets werd zijn wellness retreat. Zijn werk biedt nu zelfs douchefaciliteiten aan, een aantrekkelijke bonus voor de fervente fietser. “Het lijkt wel alsof ik een wellness-sessie heb gehad voordat de werkdag begint,” glimlacht hij.

An: De Zenroute

An’s dagelijkse rit is een schilderachtige reis van 11 kilometer. Het pad doorkruist bossen, weiden en vermijdt bijna alle gemotoriseerd verkeer. “Elke dag is anders. De kleuren, het licht, zelfs de geuren veranderen met de seizoenen,” zegt An. Maar voor haar gaat het verder dan esthetiek. Fietsen is een vorm van mindfulness geworden en ze laat letterlijk het werk uit haar hoofd waaien na een drukke dag. Ze benadrukt ook het belang van veiligheid, vooral in de winter. “Defensief fietsen is geen keuze, maar een noodzaak,” waarschuwt ze. Het fietspad lezen, rekening houden met andere fietsers of wandelaars, een sterke fietslamp maar vooral een defensieve en pro-actieve houding zorgen voor het vermijden van ongevallen.

Billy: De Sociale Fietser

Als er een ambassadeur voor fietspendelen is, is het Billy. “Aanvankelijk was het gewoon een manier om de files te vermijden, maar nu is het een sociale beweging geworden,” zegt hij. Hij vertelde een paar jaar geelden op ATV over zijn overstap naar de fiets. Zijn conditie werd ook beter, zodat zijn jaarlijkse deelname aan de 1000kilometer voor Kom Op Tegen Kanker nog beter gaat. Onder meer door met de fiets naar het werk te rijden, zijn er nog collega’s beginnen te fietsen. En dat is een heel grote pluim, voor alle fietsers!

 

Curt: De Pragmatische Pendelaar

Curt houdt zijn opties open. Fietsen is zijn eerste keuze, maar hij schuwt de auto of thuiswerken niet als het weer niet meewerkt. “Flexibiliteit is de sleutel,” zegt hij. Ondanks zijn pragmatische benadering erkent hij de voordelen. “Fietsen helpt me om mijn hoofd leeg te maken. Het is alsof ik een mentale detox onderga voordat ik weer aan het werk ga,” geeft hij toe.

 

De Sociale Factor: Fietsen als Team

Het sociale aspect van fietsen naar het werk is iets dat alle vier de collega’s benadrukken. An vormde nieuwe vriendschappen, Billy heeft anderen geïnspireerd om over te stappen op een elektrische fiets en Walter. “Het gaat niet alleen om individuele keuzes; het gaat om een collectieve verandering,” merkt Billy op. En die collectieve verandering gaat verder dan hun kantoor. Walter’s enthousiasme heeft ertoe geleid dat een andere collega, Mathieu, de e-fietsrevolutie heeft omarmd.

 

Netwerk NV

BE 0860.110.183
TEL +32 3 237 25 37

Desguinlei 22
2018 Antwerpen

Vacatures in België >>

NETWERK TECHNICAL STAFFING BV

NL 852.713.770 B01
TEL +32 483 47 75 83

Wilgenbos 14 - 20
3311 JX Dordrecht

KvK nummer: 57738025

Vacatures in Nederland >>

over netwerk

We zijn steeds op zoek naar de mens in de klant, de sollicitant en de collega. Dit trekt mensen aan met ambitie. Onze professionals zijn nieuwsgierig, trots, behulpzaam en ook een beetje zelfkritisch, vooruitdenkend, vriendelijk, klantgericht en fatsoenlijk.

Altijd meteen op de hoogte?
Schrijf je in op de nieuwsbrief!